Cum Sa Te Lasi De Fumat?

Campania anti fumat a devenit din ce în ce mai aprigă deci este momentul perfect pentru tine sa stingi ultima țigară si sa descoperi cum sa te lasi de fumat. Uite de ce și cum să te oprești dar și cum să rămâi nefumător.

Există atât de multe motive să descoperi cum sa te lași de fumat

– Dăunează sănătății tale. Fumatul omoară anual 120,000 oameni in Marea Britanie și este cauza unuia din trei decese în urma unui cancer (pulmonar, al gâtului, gurii, buzelor, rinichilor sau vezicii urinare, esofagului și uterului).

– Crește riscul de boli cardiovasculare, infarcte, anevrisme, artrită a membrelor inferioare și bronșita cronică.

– Este un mare „dușman” al frumuseții. Piele ternă și lipsită de strălucire, riduri, respirație urât mirositoare, dinți și degete galbene, miros de tutun si vocea răgușită? Este absolut respingător.

– Este un viciu costisitor. Un pachet de țigări pe zi în valoare de 17 lei te costă in jur de 6000 lei pe an. Această sumă poate însemna o vacanță, mai mult de 30 mese la un restaurant scump, mai multe genți de la cei mai prestigioși designeri sau chiar 150 de masaje.

– Te stresează. Să gonești după un magazin non-stop duminică seara, să nu poți rezista pe parcursul unui zbor mai lung fără să te stresezi si nevoia de a ieși în stradă doar ca să poți fuma o țigară… În niciun caz un stil de viață de dorit.

– Este dăunător și pentru cei din jurul tău. Fumatul pasiv ucide iar tutunul dăunează grav în timpul sarcinii. Poate nu te gândești acum la a avea un copil dar probabil că te vei gândi în viitorul apropiat deci mai bine te lași de fumat acum, fără a mai sta pe gânduri!

Cum Sa Te Lasi De Fumat?

sursa foto

Renunțarea la fumat nu este deloc ușoară

Poate dura luni întregi pentru a reuși să scapi de dorința de a fuma. Chiar și după câțiva ani, fie ea și o singură țigară poate readuce dependența în viața ta pentru că ea reintroduce nicotina in organismul tău si totodată nevoia de a fuma. Cu toate acestea, poti descoperi cum sa te lasi de fumat chiar astazi.

Există trei tipuri de dependență care ar trebui luate in considerare când dorești să te lași de fumat:
– Socială și comportamentală. Fumatul se potrivește perfect cu anumite situații, conjuncturi, oameni și locuri frecventate.
– Psihologică. Fumatul este plăcut, te ajută să te descurci în situațiile stresante, in caz de anxietate si te ajută sa te concentrezi. Toate acestea se datorează nicotinei, o substanță care provoacă senzația de plăcere, relaxare si stimulare intelectuală. Ea are de asemenea proprietăți anti-depresive si anti-anxietate. În plus, există zvonuri cum că renunțarea la fumat îngrașă. Această frică de a crește în greutate odată cu abstinența poate fi un factor decisiv!
– Fizică. Din nou este de vină nicotina. Organismul tău devine dependent fizic de aceasta substanță.

 

In sfarsit, nefumator de Allen Carr

Beneficiile renunțării la fumat

Oricât de greu ar fi să descoperi cum sa te lasi de fumat, beneficiile nu întârzie să apară și se vor face simțite imediat.
• În numai 20 de minute după ultima ta țigară, tensiunea ta arterială și ritmul inimii revin la normal.
• După 8 ore, cantitatea de monoxid de carbon din sângele tău se înjumătățește.
• După 24 de ore, plămânii tăi încep să elimine mucusul si fumul rezidual rămas la nivelul lor.
• După 48 de ore, încep să se îmbunătățească doua simțuri fundamentale: mirosul și gustul.
• După 72 de ore, respirația se ușurează considerabil.
• După câteva săptămâni, oboseala și ”tusea fumătorului” dispar iar respirația redevine normală.
• După un an, riscul de blocaj arterial se înjumătățește.
• După 5 ani, riscul de a dezvolta cancer pulmonar ajunge aproape la jumătate.
• După 12 ani, speranța ta de viață este aceeași cu cea a unui nefumător.

Pasta de dinti pentru fumatori DentYucral Smokers

Ajutor in depășirea acestei dependențe, fumatul

Primul lucru de care ai nevoie este dorința de a te lăsa de fumat! Unul din doi fumători este capabil de a se lăsa pur și simplu oprindu-se dintr-o data. Cu toate acestea, exista multe ajutoare care pot să ușureze această muncă și să crească șansele de reușită:
• Terapia de înlocuire a nicotinei (NRT). Substituenți pentru nicotină există în farmacii și supermarket-uri și sunt accesibili tuturor. Ei ajută depășirea dependenței fizice și se găsesc sub diferite forme: plasturi, gumă de mestecat, bomboane, tablete sau inhalatoare.
• Medicamentele anti-depresive se pot prescrie fumătorilor înrăiți, cu o dependență severă, atunci când este cazul.
• Terapia comportamentală si cognitivă te poate ajuta în schimbarea atitudinii și a gândirii. De exemplu, determinarea și puterea de a persevera in direcția dorită pot fi învățate. Astfel vei reuși să reziști tentației atunci când există alți fumători în jurul tău, când îți bei cafeaua de dimineață sau când te afli într-o situație limită.

Aceste terapii te vor ajuta și să găsești alte mijloace prin care poți face față stresului.
Aceste trei metode sunt singurele demonstrate a fi cu adevărat utile in lupta împotriva fumatului. Exista totuși și alte metode fără eficiență dovedită: acupunctură, homeopatie, hipnoză, mezoterapie, auriculoterapie, relaxare, fitoterapie, medicina naturistă și multe alte terapii alternative.

Indicator fumatul permis

Recomandaridespre cum sa te lasi de fumat:

Cea mai buna carte pentru atunci cand vrei sa descoperi cum sa te lasi de fumat:
In sfarsit, nefumator de Allen Carr
Pasta de dinti pentru fumatori DentYucral Smokers
Indicator fumatul permis

Tu cum te-ai lasat de fumat? Scrie in sectiunea de comentarii de mai jos ca sa-i ajutam si pe ceilalti.

Tu ce parere ai?